Hlavní navigace

Google: Vyhledávač Bing od Microsoftu přináší zajímavé vlastnosti

24. 10. 2009

Sdílet

Letošního ročníku konference Web 2.0 Summit v Los Angeles se zúčastnil i spoluzakladatel Googlu Sergey Brin. Při této příležitosti zodpověděl i několik otázek týkajících se nejen současné situace na trhu s vyhledávači.

Rozhovor na pódiu s Brinem vedl předseda konference John Battelle a technologický prezident Googlu si v něm především stěžoval na rozhodnutí společnosti Yahoo použít pro svůj vyhledávač technologii používanou v Bingu od Microsoftu. Podle Brina je to prý škoda, že Yahoo plánuje přerušit své plány v této oblasti, protože vytvářel zajímavé věci.

Brin odmítl říci, zda si myslí, že by se vládní regulátoři měli dohodou Yahoo-Microsoft zabývat. Namísto toho Yahoo složil poklonu za „zajímavé novinky ve vyhledávání.“ Právě v těchto inovacích hodlá Yahoo pokračovat i nadále a i přes používání technologie od Microsoftu společnost slibuje, že o uživatele bude s Bingem soupeřit stále.  

Když byl Brin požádán o jeho názor na samotný vyhledávač Bing, jehož provoz Microsoft zahájil letos v květnu, uvedl, že se o něj zajímá stejně jako o jiné vyhledávací technologie. Přináší podle něho zajímavé vlastnosti. „Bing nám připomněl, že vyhledávání je velmi konkurenční oblastí“ řekl Brin.

Velkým zklamáním pak pro něj bylo zpoždění při vydání verze webového prohlížeče Chrome pro operační systém Mac. „Toto zpoždění nás velmi mrzí“ uvedl Brin. „Verze pro Mac OS navíc ještě není ani ve fázi beta, nýbrž na mnohem nižším stupni vývoje.“

Brin dále zopakoval své nemilé překvapení nad úrovní diskuze, která provázela spuštění projektu Book Search, při kterém začal se skenováním a digitalizací milionů knih, aniž by vždy získal povolení od majitelů autorských práv. „Překvapila mě úroveň resistence“ řekl Brin. Zůstává však i nadále optimistický a věří, že přepracovaná dohoda s americkými autory a vydavateli nakonec bude schválena a Google bude moci pokračovat ve svém plánu převést desítky milionů knih do online podoby.

Byl pro vás článek přínosný?