Hlavní navigace

Windows 8 na tabletech Nokia?

19. 11. 2011

Sdílet

 Autor:
Analytici jsou ovšem přesvědčeni, že podobně jako další výrobci bude mít Nokia problém dokázat úspěšně konkurovat Applu, který trh s tablety ovládá.

Zástupci společnosti Nokia potvrdili, že jejich společnost plánuje proniknout na trh s tablety a chtějí nabízet tablety s OS Windows 8. Jedná se tak o další sblížení firem Nokia a Microsoft poté, co Nokia začala ve svých smartphonech nabízet mobilní platformu Windows Phone 7. Někteří komentátoři ovšem varují, že se tím Nokia dostane nejen do závislosti na Microsoftu, ale také její portfolio bude zaměřené příliš jednostranně.

Co je ovšem zajímavější, ředitel francouzské pobočky společnosti Nokia Paul Amsellem, v interview pro Les Echos potvrdil, že jeho společnost má mít tablet s Windows 8 k dispozici již v červnu 2012. Vzhledem k tomu, že Nokia jako blízký partner Microsoftu bude mít určitě detailní informace o jeho plánech, znamenalo by to, že lze očekávat uvedení Windows 8 již v polovině příštího roku.

Ben Wood, ředitel výzkumu ve společnosti CCS Insight, situaci komentuje slovy, že nabídka tabletů je logickým krokem poté, co Nokia a Microsoft začali úzce spolupracovat v oblasti mobilních telefonů s platformou Windows Phone. Nicméně Wood je přesvědčen, že tablet od Nokie na trhu čeká tvrdá konkurence a podobně jako další velké firmy, jako HTC, RIM či Motorola, bude mít obtíže na tomto trhu ovládaném Applem prorazit.

Nokia navíc již ztratila svoji dřívější pozici největšího dodavatele smartphonů, protože jí svým obratem porazil Samsung, který se zdá být také nejúspěšnějším konkurentem Applu v segmentu tabletů. Samsung podle informací od společnosti Canalys, která se zabývá výzkumem trhu, během třetího čtvrtletí prodal 1,6 milionů tabletů Galaxy, což je z konkurentů Applu zdaleka nejvíce. Nicméně iPadů se za tu stejnou dobu prodalo neuvěřitelných 11 milionů.

Klíčovým faktorem pro úspěch tabletu Nokia má být dostupnost obsahu, který bude schopna spolu s Microsoftem nabídnout. Tento fakt potvrzuje i ranný úspěch tabletu Kindle Fire od Amazonu.

Byl pro vás článek přínosný?